Буріння свердловини на дачній ділянці своїми руками: інструкція з буріння та ремонту свердловин

Для того, що б здійснити водопостачання дачної ділянки своїми руками за допомогою свердловини, необхідно скористатися допомогою професіоналів, тому що дана робота не тільки вимагає набір спеціальних інструментів і пристосувань, але і певних навичок і знань буріння свердловин. Але все ж буріння свердловин своїми руками ніхто не забороняє, тому якщо ви всерйоз вирішили викопати свердловину своїми силами, ми зараз надамо вам мінімально необхідний набір знань.
  • Стаття
  • Відео

Вибираємо місце буріння свердловини

 

Скважина для дачи своими руками

Свердловина для дачі своїми руками

Для того що б свердловина була максимально ефективною необхідно правильно вибрати місце її буріння. Для початку слід визначити, чи існує на вашому дачній ділянці неглибоко розташований водоносний пласт. Для цього необхідно знати головні ознаки, за якими визначається близькість грунтових вод:

  • Скупчення комарів і всякого роду комах на певному місці присадибної території. Вважається, що кішки вибирають місце для відпочинку саме під розташованими поблизу ґрунтовими водами.
  • Природні ознаки: взимку на снігу проталини, ввечері туман, скупчення роси
  • На визначеному місці в саду розростається велика кількість вологолюбних рослин

Слід зазначити, що професіонали використовують для визначення знаходження водоносного пласта геологічну розвідку, яка є в сотні разів ефективніше.

Як тільки ви визначили приблизний залягання водоносного пласта, приступайте до буріння свердловини, але перед цим обзаведіться необхідними інструментами, про яких ми зараз і поговоримо.

Інструменти для буріння свердловини своїми руками

Відразу варто зауважити, що на деякі інструменти доведеться витратити гроші, оскільки зробити їх своїми руками навряд чи вийде, а якщо і зробите, то їх робота буде не такою ефективною (оскільки всі бури для свердловин виготовляють з особливо міцної загартованої сталі).

Для буріння свердловин вам знадобляться:

  • Бурова вишка
  • Бурова колонка з сполучними муфтами
  • Бурова головка
  • Канат
  • Дошки

Бурова вишка являє собою триног, який легко збити з колод, діаметром не менше 15см. Між 2 колодами закріплюється лебідка, на яку підвішується бурова колонка (за допомогою каната).

Бурова колонка - це набір штанг, які з'єднуються між собою за допомогою різьблення або сполучних муфт. Рекомендується використовувати 6 штанг, довжиною не менше 1,5 метра (якщо бурите без вишки) і 3 метри (якщо використовуєте бурову вишку).

Дошки необхідні для того, що б обшивати стінки шурфу (ми про нього поговоримо трохи пізніше) для запобігання осипання нестійкого шару верхніх порід.

Що стосується бурових головок, вони різняться між собою, оскільки кожна застосовується для певного виду порід, доданків грунт.

Від грунту взагалі багато чого залежить не тільки вид бурової головки, але і спосіб, яким вам доведеться бурити свердловину.

На сьогоднішній день існують наступні види бурових головок:

  • Бурова ложка для піщаних і глинистих грунтів.
  • Бурова ложка, має змійовик
  • Бур-змійовик, який застосовується при наявність гравію в глинистих і піщаних породах
  • Долото - бурова головка, призначена для ударного буріння більш міцних порід
  • Желонка - використовується для того, що б прибрати породу, розбиту долотом. Так само желонку використовують для буріння сипучих порід
Виды буровых головок

Види бурових головок

Як тільки інструмент для буріння свердловини своїми руками буде підібраний, починаємо основну роботу.

Інструкція по бурінню свердловини своїми руками

YouTube Трейлер
YouTube Трейлер
YouTube Трейлер
Перед початком робіт слід звернути увагу на те, що оптимальна глибина до грунтових вод становить від 7 до 11 метрів. Бурити свердловину своїми руками допускається до 20 метрової глибини, далі обов'язково потрібна робота професіоналів і зовсім іншого бурильного устаткування.

Також звертаємо увагу на те, що для буріння свердловини потрібно як мінімум 2 людини, самостійно впоратися не вдасться.

Першим ділом на місці буріння свердловини вириваємо шурф, розмірами 1,5*1,5*2 метри. Призначення шурфу - запобігти осипання слабоустойчивого верхнього шару грунту. Для цього стінки шурфу необхідно «зашити» дошками. Замість шурфу можна використовувати прикріплену до землі дошку з отвором (діаметр отвору має бути трохи більше, ніж діаметра шурфу), вона теж непогано впорається з утриманням верхнього шару грунту.

Далі переходимо до установки тринога над місцем буріння. Після того, як конструкція надійно встановиться на місці, удвох з напарником опускаєте бурову колонку в шурф і починаєте обертати штангу, процес буріння пішов! На штанзі для буріння необхідно зробити позначку на відстані 60 см від кінцевика, що б, коли відмітка дійшла до грунту, підняти штангу вгору і очистити від прилиплої породи. Очищати колонку від породи необхідно через кожні 50-70 див.

Конструкция тренога

Тринога конструкція

Як тільки ви натрапили на водоносний пласт, витягуємо колонку зі свердловини і опускаємо на саме дно фільтр (про його характеристики ми поговоримо нижче). Застосування фільтра є обов'язковим, інакше водяний насос, який перекачуватиме воду, швидко вийде з ладу. Невелика відстань між стінками фільтра і стінками свердловини необхідно засипати крупним піском, після чого переходять до встановлення водопідйомних труб, зняття дощок зі стінок шурфу і його засипання.

Останній крок - установка водяного насоса, на якому і базується вся робота з підйому води. Про те, як правильно встановити насос, створена ціла стаття, тому зараз ми не будемо на цьому зупинятися.

Насос для откачки воды со скважины

Насос для відкачування води зі свердловини

Що б місце видобутку води з свердловини не псувало загальний садовий декор, рекомендується прикрасити свердловину невеликим навісом або відповідною малою архітектурною формою.

Ремонт свердловини на дачній ділянці

Якщо буріння свердловини реально здійснити своїми руками, то ремонт свердловини обов'язково слід довірити рук професіоналом. Основна причина виходу свердловини з ладу це засмічення фільтра або злежування піску в трубопроводі (з-за нерегулярного користування свердловини).

Якщо несправність через забруднення фільтра, його можна самостійно дістати і прочистити, але якщо забруднилася труба, то професійний підхід обов'язковий, адже вони використовують такі ефективні методи, як:

  • Промивка свердловини водою під напором. Для цього в трубу подають воду під високим тиском, в результаті чого весь бруд виливається наверх. Недолік даного методу полягає в неконтрольованому выплеске брудної рідини.
  • Прочищення труби повітряним потоком. Такий же принцип дії, як у попереднього способу, але тільки заміною води стане повітря. Дані способи погані тим, що можуть пошкодити фільтр.
  • Відкачування води насосом для брудної рідини. Це спосіб більш сприятливий, тому що не пошкоджується фільтр свердловини і зберігається чистота поблизу місця роботи.
  • Заливання в свердловину спеціальних харчових кислот, які швидко відновлюють свердловину. Для цього заливають кислоти, залишають свердловину на час, після чого відкачують забруднену рідину.
  • Вибух у свердловині. Має високу ефективність, але в той же час пошкоджує трубу і фільтр свердловини

Фільтри і трубопровід для свердловини на дачній ділянці

Фильтр для скважины

Фільтр для свердловин

Для транспортування води з свердловини на поверхню рекомендується використовувати наступні труби:

  • Якщо вода для поливу й інших технічних цілей: ПВХ (розтрубні), нПВХ (різьбові) і недорогі металеві тонкостінні труби.
  • Для питної води: пластикові труби (оскільки вони не піддаються корозії і довговічні) або більш дорогі сталеві труби з емаллю.

Що стосується фільтрів для свердловин на дачній ділянці, то основне підрозділу на види таке:

  • Сітчастий фільтр
  • Фільтр з дроту
  • Гравійний фільтр

Для того, що б фільтр прослужив довше, його рекомендується обсипати шаром гравію (тому гравій запобіжить обвал породи і попадання бруду в трубу).

Фільтри для свердловин мають основні параметри:

  • Механічна міцність
  • Мінімальна величина пропуску фракцій піску та бруду
  • Максимальна площа фільтрації
  • Величина забору необхідної кількості рідини

Ось власне і всі ті мінімальні знання, якими повинні володіти, у разі якщо надумаєте здійснити буріння свердловини на дачній ділянці своїми руками.

Рекомендуємо ознайомиться зі статтею: як зробити каналізацію в приватному будинку.

YouTube Трейлер
YouTube Трейлер
YouTube Трейлер Тепер буде більш наочніше і зрозуміліше як бурити свердловину на воду.
Сподобалася стаття? Натисни на найкрасивішу кнопку! Будь першим!